Resepi kali berkaitan dgn pencuci mulut..biar bersih sikit mulut dr bauan lauk-pauk..hehehe...
Macam biasa gak..gambar tak cantekk..tp don't you ever2 judge a taste by its look..hahaha.(mama tak puji diri tau..tp member mama kata sedappp..hehehe atau diorg nak ambil hati mama je...sob..sob..sob)....
Bhn2
1 peket Agar2 (mama guna yg biasa punya...mama tak reti sgt guna yg serbuk)
6 cwn air biasa
1 cwn santan pekat (mama guna santan kotak yg paling kecik..mama bubuh satu kotak)
2 biji Telur ayam
Daun pandan - dalam 6-10 helai
1/2 tin susu pekat manis
Gula secukup rasa
2-3 ketul Gula batu (utk bagi agar2 kita sustain dan berkilau)
Sedikit garam (bagi rasa lemak2 sikit -jgn byk nnt masin...alahai tak sedap la pulak)
Cara2nya
- Bersihkan agar2 dan masukkan ke dlm periuk bersama 6 cwn air..Masak hingga hancur...100% tau..kalau tak tak cantekkk ...
- Sambil tunggu agar2 larut..ambil daun pandan..potong kecil dalam 1-2 inci..Kisarkan dlm blender bersama santan dan 2 biji telur..telur tu sebatikan dulu dlm mangkuk..blender sampai hancur...
- Bila dah hancur..tapis ke dlm mangkuk atau bekas lain..
- Apabila agar sudah larut, masukkan gula pasir dan gula batu...kacau dan pastikan ia larut (agak2 la gula tu..letak sikit dulu..kalau tak manis nnt boleh tambah lagi)
- Masukkan garam
- Kemudian masukkan hasil blender tadi ke dalm agar2 ...kecilkan sedikit api.....kacau sehingga sebati..selepas itu masukkan susu pekat...mama letak 1/2 tin je..kalau korang nak lebih..boleh aje..tp kurangkan penggunaan gula..tak baik utk kesihatan..
- Bila dah semua larut...masukkan dalam bekas acuan.kalau nak suruh dia ada 2 lapisan..jgn sentuh atau kacau agar2 yg telah diletakkan dlm acuan...sejukkan seketika..
- Utk rasa yg lebih sedap letak dlm peti sejuk....wahhhh...mantap...
- Boleh dihidangkan..lemak berkrim disukai ramai agar2 ni....
nota kaki:
- utk dpt kesan warna hijau lebih mantap..leh letak sedikit pewarna yg dibenarkan..mama suka yg ori sebab tu tak terang warnanya...
Selamat mencuba........
0 comments :
Post a Comment