CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

IM SUPER SYSTEM...tlg click ekkkk....

JantungKU BerDEGUP...if you pun sama...CLICK kat BANNER...

MaMa's CliCks..Love U All....

Tuesday, September 27, 2011

Agar-agar Pandan

Hai...hari ni mama nak berkongsi satu resepi yang mudah ..macam biasa yer..mama like sesangat resepi yang mudah..hehehe..as simple as mama...hahaha..quote terbaru dr mama...

Resepi kali berkaitan dgn pencuci mulut..biar bersih sikit mulut dr bauan lauk-pauk..hehehe...


Macam biasa gak..gambar tak cantekk..tp don't you ever2 judge a taste by its look..hahaha.(mama tak puji diri tau..tp member mama kata sedappp..hehehe atau diorg nak ambil hati mama je...sob..sob..sob)....

Bhn2
1 peket Agar2 (mama guna yg biasa punya...mama tak reti sgt guna yg serbuk)
6 cwn air biasa
1 cwn santan pekat (mama guna santan kotak yg paling kecik..mama bubuh satu kotak)
2 biji Telur ayam
Daun pandan - dalam 6-10 helai
1/2 tin susu pekat manis
Gula secukup rasa
2-3 ketul Gula batu (utk bagi agar2 kita sustain dan berkilau)
Sedikit garam (bagi rasa lemak2 sikit -jgn byk nnt masin...alahai tak sedap la pulak)

Cara2nya
  1. Bersihkan agar2 dan masukkan ke dlm periuk bersama 6 cwn air..Masak hingga hancur...100% tau..kalau tak tak cantekkk ...
  2. Sambil tunggu agar2 larut..ambil daun pandan..potong kecil dalam 1-2 inci..Kisarkan dlm blender bersama santan dan 2 biji telur..telur tu sebatikan dulu dlm mangkuk..blender sampai hancur...
  3. Bila dah hancur..tapis ke dlm mangkuk atau bekas lain..
  4. Apabila agar sudah larut, masukkan gula pasir dan gula batu...kacau dan pastikan ia larut (agak2 la gula tu..letak sikit dulu..kalau tak manis nnt boleh tambah lagi)
  5. Masukkan garam
  6. Kemudian masukkan hasil blender tadi ke dalm agar2 ...kecilkan sedikit api.....kacau sehingga sebati..selepas itu masukkan susu pekat...mama letak 1/2 tin je..kalau korang nak lebih..boleh aje..tp kurangkan penggunaan gula..tak baik utk kesihatan..
  7. Bila dah semua larut...masukkan dalam bekas acuan.kalau nak suruh dia ada 2 lapisan..jgn sentuh atau kacau agar2 yg telah diletakkan dlm acuan...sejukkan seketika..
  8. Utk rasa yg lebih sedap letak dlm peti sejuk....wahhhh...mantap...
  9. Boleh dihidangkan..lemak berkrim disukai ramai agar2 ni....
nota kaki: 
  1. utk dpt kesan warna hijau lebih mantap..leh letak sedikit pewarna yg dibenarkan..mama suka yg ori sebab tu tak terang warnanya...

Selamat mencuba........



0 comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MaMa's BloG HisToRy

PAPAnMAMAs' CHECKPOINT

Daisypath Anniversary tickers

Uyeeh's Checkpoint....

Iklan