CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

IM SUPER SYSTEM...tlg click ekkkk....

JantungKU BerDEGUP...if you pun sama...CLICK kat BANNER...

MaMa's CliCks..Love U All....

Tips buat SURPRISE!!!

Sunday, September 11, 2011

Aku Bukan Dr Fadzilah Kamsah

Mama bukanlah seorang penceramah..jauh sekali menjadi seorang pakar motivasi...then tentu aje bukannya Dr Fadzilah Kamsah...mama hanya org biasa..seorang ibu..seorang pendidik....seorang wanita Islam..seorg anak yg manja dan degil...
Bila disusun..uhhhh..jauh sekali utk mengejar tempat pakar motivasi...tapi mama fikir tidak salah bagi mama yg amat kerdil ini utk berkongsi masalah dan mengeluarkan pendapat bagi orang lain..andai berguna..jdkanlah teladan..andai songsang jadikanlah sempadan...nasihatilah mama semula...

Pagi tadi mama ke kelas seperti biasa..mama fikir pada hari ni mama nak buat tutorial..memandang student mama dapat menguasainya...dalam kelas ni mama hanya ada seorang student..memandangkan dia masukdi pertengahan semester..kami mengasingkannya kerana bimbang dia tak dpt catch-up..

Dari pemerhatian mama dia ada potensi cuma dia terlalu rendah diri...dia rendah diri kerana dia tidak dpt menguasai English dgn baik...itu adalah satu masalah krn bahasa penghantar di kolej ini adalah English..tapi mama telah mengingatkannya agar tidak gusar krn sekiranya dia berusaha..dia kan dpt juga nnt...

Hari ni mama suruh dia tunjukkan homework yg mama kasi..sb nak bincang..mama tgk dia hanya conteng jawapan pd qustion paper..mama sabar lagi...mama mulai kelas..mama tanya jawapan kpdnya..dia tak dpt nak jawab..mama kata padanya yg itu bkn masalah krn soalan yg mama bg tu hmpr sama yg pernah kita bincang dlm kelas..dia hanya terdiam...

Mama pun terus kaitkan kenapa dia tak dpt jawab..ini kerana dia tak mengikut arahan mama..mama suruh dia buat homework..tp dia tak buat dgn baik..dia tak berusaha..tapi mama tak marah pada dia...mama cuma  ckp mama tak pandang masa lalu dia..apa yg mama nak tgk ialah usaha yg dia lakukan sekarang dan impian dia di masa depan...yang lama jdkan pengajaran..kalau kita rasa diri kita kurang berjaya kurang hebat ..kita kena berusaha lebih...kuncinya adalah USAHA dan TAWAKAL...usaha bukan hanya tangkap muat...usaha  haruslah dlm pelbagai bentuk...belajar rajin2, doa byk2...biar bersungguh...bukan utk orang lain tp utk diri sendiri juga...utk bakal isteri dan bakal anak2 nanti..

Kejayaan yg terbaik bukan milik seorang individu....ia boleh dikongsi bersama...
Untuk berjaya kita hanya boleh jadikan resepi kejayaan orang lain sebagai panduan..kita tak boleh tiru sebab kita yang harus reka resepi kita sendiri..sebab hanya kita yg tahu apa yg kita mahu...apa yg kita ada...

Ya Allah..moga  dikuatkan semangat anak muridku ini utk terus berusaha...dibukakan pintu hatinya agar menemui jalan yg terbaik buat dirinya...kerana dia adalah sebahagian daripada amanah-Mu kepadaku...

0 comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MaMa's BloG HisToRy

PAPAnMAMAs' CHECKPOINT

Daisypath Anniversary tickers

Iklan