CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

IM SUPER SYSTEM...tlg click ekkkk....

JantungKU BerDEGUP...if you pun sama...CLICK kat BANNER...

MaMa's CliCks..Love U All....

Tips buat SURPRISE!!!

Wednesday, January 30, 2013

Emosi Perempuan Mengandung!!

Assalamualaikum......

Memang tak dinafikan selain terlebih berat badan dan saiz, kebanyakan perempuan mengandung akan dicop terlebih emosi, terlebih garang dan segalanya lebih...

Kenapa ye????

Begitu lah jua nasib mama...ermmm..ramai student mama kata.."ermmm, biasa la puan marah..dia kan mengandung"....
padahal sebelum mengandung pun mama ni memang jenis yg suka bebel2... tapi mereka cuma komen perihal garang2 ni time pregnant aje....

Iya, mama memang marah dgn diorang...dan mama rasa kalau dgn perangai diorang tu... orang yg tak mengandung, org yg tak mungkin mengandung (lecturer lelaki) pun akan marah.. ia la kan..kita suruh buat tutorial..tak buat....suruh fotostat nota..tak buat...bila tanya kenapa...semua tunduk menyembah ke bumi....
Oooo..time gelak2 tak ingat dunia...ketawa muka ke langit semuanya....

Haaa...kan dah membebel ibu mengandung ni.... 

Betul ke orang mengandung terlebih emosi dan garang??? mama rasa ibu2 mengandung ni marah masih kena pada tempatnya...dia akan marah bila ada kesilapan aje...bukannya marah tak tentu pasal..cuma mungkin nampak macam lebih sikit sebab dia dah letih..iyalah dlm mengandung ni ketenangan amat penting sebab setiap ibu mengandung kena membawa kandungan yg berat...kat situ dah letih..tetiba aje emosi marah dtg...lagi la...harus diketahui apabila kita marah seseorang....kita akan menjadi letih....dan kurang waras...jesteru, Islam amat menganjurkan umatnya menahan perasan marah..dan jihad yg paling berjaya ialah apabila kita berjaya mengawal perasaan marah kita....

Kalau nak diikutkan hati..mau saja mama pot pet pot pet lagi..tp ialah la kan sebagai yg lebih matang kita kena tahu mengawal emosi...so mama cuba bertenang bila berdepan dgn students yg sengaja mencabar kewarasan mama....kebanyakan apa yg mama lontarkan lebih kepada nasihat...dan mama rasa mama bertanggungjawab utk memberitahu students mama apa yg betul, apa yg salah... isu penerimaan mama serahkan pada mereka...jika mereka sayangkan masa depan mereka..mereka akan ambil sedikit sebanyak apa yg mama ckp...kalau tak..mama tak mampu lagi...mama hanya mampu berdoa......

Korang mcm mana???? Jom kawal emosi kita khususnya ibu2 mengandung mcm mama ni sebab segala emosi kita kan berkait rapat dgn baby dlm kandungan kita..... 

Lapangkan dada...tarik nafas..tenangkan diri.....Alhamdulillah....

2 comments :

SYANI said...

Saya pun emo gak masa peknen. Cepat sangat sensitif terutama dengan suami..

Simplemama said...

iyalah kan mama jd emosi may be sbb letih..nak melayan 2 hero tu lagi...papa nya lagi...Insya-Allah akan diberkati...

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MaMa's BloG HisToRy

PAPAnMAMAs' CHECKPOINT

Daisypath Anniversary tickers

Iklan