CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

IM SUPER SYSTEM...tlg click ekkkk....

JantungKU BerDEGUP...if you pun sama...CLICK kat BANNER...

MaMa's CliCks..Love U All....

Tips buat SURPRISE!!!

Sunday, November 21, 2010

Kek Tiramisu yg paling simple..

Hahahahaha....

Ketawa besar nmpknya mama..bukan aper..mama nak kongsi ngan korang sumer cara membuat kek tiramisu yg paling cepat dan senang...

Resipi ini ditujukan untuk yg tak berapa berbakat membuat kek dan juga kepada yang nak cepat...

Bhn2nyer

2 gulung kek gulung...perasa vanila or mocha...or ikut suka korang...
0.5 liter (500 ml) whipping cream
4 sudu besar gula kastor (tak perlu jika guna instant whipping cream)
125 gram cream cheese
Nescafe yang dicairkan menggunakan air panas...dalam 2 sudu besar..
Serbuk koko
Buah strawberry or coklat..or aising untuk hiasan..(ikut suka)

Cara membuatnya:

  1. Mula2 korang kena buat whipping cream tu dulu..korang masukkan whipped cream ke dalam mixer..gunakan halaju yang kecil dahulu..bila dah dlm 2 or 3 minit...korang tambah halaju sikit demi sedikit. akhirnya korang maintain dgn halaju yg tinggi...pastikan cream tu jadi gebu dan lembut..korang putar sampai dia jadi stiff (maksudnya kalau korang terbalikkan mangkuk adunan tu, dia tak jatuh and melekat je)
  2. Bila dah stiff, korang masukkan cream cheese...putar lagi sampai gebu...akhirnya lepas tu korang masukkan gula kastor..(kalau guna instant whipping cream,tak perlu masukkan gula).putar lagi..sampai sebati,gebu dan lembut macam mama..hehehehe
  3. Lepas tu korang kena cari la placing atau tapak utk kek korang tu...and then buka 1 gulungan kek gulung ...rapikan bahagian tepi ...aising yg melekat pada kek gulung tu..korang abaikan..tak payah buang...
  4. Lembapkan kek gulung tu dgn air nescafe tadi..ratakan kesemua bahagian kek..
  5. Lepas tu,sapukan whipping cream td ke atas permukaan kek gulung yang telah dilembapkan..sapu biar rata..tak perlu tebal sgt..tp kalau nipis sgt pun tak boleh..nnt tak sedap..hehehe
  6. Korang buka satu lagi gulungan kek gulung, lapikkan ke atas whipping krim tadi...
  7. Lembapkan kek dgn air nescafe seperti langkah ke-4 tadi..
  8. Kemudian letakkan whipping cream ke atas kek..saluti keseluruhan kek dgn whipping cream...rapikan krim pada kek dgn menggunakan spatula kek...
  9. Taburkan serbuk koko pada permukaan kek....gunakan penapis halus...
  10. Hiaskan kek dgn strawberry atau coklat...ikut kreativiti anda...kalau mama, mama lebih suka strawberry....hihihi...Kalau creative lg..guna aising...decorate cantik2...
    Amacam????
    Senang kan....selamat mencuba.....
    Bila dah cuba jgn luper share ngan mama pengalaman korang....

2 comments :

mamasue said...

huiyooo...lazat nye nampak....=P.anyway,simplemama telah di tag utk join kontes ye

Elin said...

wow...nyum2 nampak..tp seumur idup tak penah buat kek..kek batik penah la..tu pun tak pki tepung...

eee..nk copy la recipe..nk simpan..kot2 bila2 nk buat..heheh...tq for sharing d recipe.

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MaMa's BloG HisToRy

PAPAnMAMAs' CHECKPOINT

Daisypath Anniversary tickers

Iklan