CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

IM SUPER SYSTEM...tlg click ekkkk....

JantungKU BerDEGUP...if you pun sama...CLICK kat BANNER...

MaMa's CliCks..Love U All....

Tips buat SURPRISE!!!

Monday, March 31, 2014

TIPS UNTUK SUAMI - Tugasan rumah

Salam semua...

Hari ni mama nk kongsi pendapat mama tentang apa yg ada dlm hati seorang isteri.. mama rasa para suami patut tahu..sebab ramai suami yg tersalah sangka dgn rungutan dan leteran seorang isteri.

Wahai suami2.. buka minda kejap dan cuba positifkan maksud mama ni.. ingat tau jika para suami tersalah sangka.. terasa hati dgn isteri...kesian si isteri tu kena tanggung dosa..jd cuba kaji cuba selidik perihal kenapa isteri merungut dan bermuka sedih ajerrrr..

Mama bkn nk suruh suami berganding bahu..bahagi tugas ke apa..sbb mmg dah byk dah slot motivasi.. usrah..ceramah..seminar yg bg guidelines utk suami tolong isteri buat kerja rumah...mcm basuh baju..lipat kain dll..
Alhamdulillah pd suami yg sahut cabaran dan tlg sama buat kerja rumah... itu mmg TERBAIKKKKKKK!!!!

Namun...hihihi masih ramai yg main cikucakkkk .. kdg tlg byknya tidak...huhuhu....

Itulah realiti... mmg ramai yg baca buku kekeluargaan..pergi dgr motivasi.. tgk filem keibubapaan.. tp bab aplikasi tu yg susaaaaaahhhhnyaaaa...

Ni mama nk bagi tips utk elak gaduh2...masam2.. golek2 atas katil...scene mulut itik semua....
Khusus utk suami yg mmg agak malas atau bahasa baiknya TIDAK ADA BAKAT NAK BUAT KERJA RUMAH.. mama kasi DO and DON'T..

Gini..situasinya jika isteri dah mula mengomel pasal letih atau banyak lagi kerja rumah yg belum beres....

DO
  1. just senyum.. sambil ckp "yang, makin terserlah keibuan ayang bila abang tgk ayang buat kerja rumah.. suka abang tgk".. (tp harus diingat kdg2 isteri akan mencebikkan mulut.. bkn dia rasa meluat tp itu sebenarnya nk cover hati dah berbunga).. seterusnya mulakan percakapan dgn dia..
  2. berbual mesra dgn isteri..itu tanda suami peduli keadaan dia skrg.. isteri mmg pantang tgk suami fokus pd tv, baca paper atau telefon..sdgkan dia sdg kalut uruskn kerja rumah...tp itu bkn bermakna suami tak boleh langsung buat benda lain... cuma jgn terlalu fokus..sekali sekali tegur la isteri tu.. cr topik yg membahagiakn dia...cnthnya isteri tu suka mkn abc atau cendol..ckp la "yang, lps ayang buat tu semua jom gi mkn abc..pastu round2 kejap..ukur jln"..
  3. peluk isteri..ckp sayangkan dia..thanks sbb jd isteri yg baik... contohnya time dia dok buat kerja pergi peluk slow2..jgn terkam nnt tak pasal2 awak kena penyapu..hihi..
  4. jaga anak2 dgn baik.. ckp dgn anak tentang ibu mereka yg bagus cnthnya "ala lololo..baby papa..cepatlah besar.. kesian mama buat kerja rumah sorang2.." atau "nnt bila adik dah besar jd mcm mama tau...mama rajin..selalu tolong kita buat mcm2".. ayat2 mcm tu mendamaikan isteri yg kepenatan sbb bg isteri itu luahan rasa suami..
  5. malas atau sibuk mcm mn pun jika tgk isteri bawa bebanan...tlg la bawakan.. cnth isteri nk jemur kain..of course le bakul kain tu berat..so ringan2kan la tlg angkat.. nmpk mcm suami yg caring sgt..
  6. Lepas settle kerja tu.. sapa la isteri..offer la nk tlg urut.. 2 minit pun cukup..don't expect yg isteri nk suruh awak jd tukang urut... time urut tu ckp la yg betapa beruntungnya awak ada dia...

DON'T
  1. jgn sesekali suami pun tunjuk emosi letih ke apa.. lebih2 lg jika isteri juga bekerja.. simpan kejap letih awak tu..tahaaaan..sbb ketahuilah isteri kamu juga sedang letih sbb baru balik kerja di pejabat dan skrg sambung buat kerja rumah..di hari minggu pun sama..sbb kerja rumah tak pernah habis..suami simpan kejap letih..bila isteri dah settle tugas2 penting boleh la nk bermanja ..nk urut2..
  2. jgn tambah derita..hihi..cnthnya isteri dok sibuk nk kemas atau sapu tp awak pergi buat sepah pulak...mcm letak brg bersepah.. baju tak letak dlm bakul... tuala tak sidai..
  3. cepat marah bila dgr isteri merungut..lebih parah lg keluar rumah pergi kedai kopi... terkuntang kanting isteri..buat kerja rumah..jaga anak lg..
  4. request mcm2.. kalau setakat air tu ok le.(isteri mmg kena tanya suami nak air ke tak ..tanda caring) ni tak dia pergi arah isteri buat mcm2.. kalau nak suruh pun..please tgk situasi..jika tgk isteri dah cool..awak boleh la mencelah
  5. tak hiraukan anak2.. secara total.. iya la kan..kesian la kalau anak2 dok buat sepah..sdgkan isteri baru je menyapu... cuba2 lah tegur anak2 tu
  6. pandang remeh pada kerja rumah.. jangan sesekali pandang remeh kerana kerja rumah adalah antara yg sukar.. kerana menuntut kepantasan..kecekapan..kecerdasan..kreativiti...

Itu adalah antara tips dari mama.. may be ada yg betul..ada yg salah.. may be masih ada banyak lg..tp itu aje yg mampu mama share hr ni...lenkali if mama ada idea lg..mama kongsi..

Apa2 pun saling membantu tu yg paling penting..jika tak mampu nk bantu dgn perbuatan..bantulah isteri dgn minda dan spiritual..
wahai suami..percayalah seorang isteri yg waras sanggup buat apa saja... cuma hargailah dia... dan angkatlah dia selayaknya.. semua itu bermula dgn komunikasi..
seorang isteri amat berlapang dada jika suami ringan tulang membantu..namun jika suami itu malas nk buat pun sebenarnya tak pe... isteri mmg boleh settle..TAPI..tolonglah guna pendekatan yg dekat dihati utk buat isteri bersemangat..

Tujuan mama bkn nk suami fikir yg isteri ni nk pujian je..oh tidak..isteri mmg ikhlas buat kerja rumah..cuma apa slhnya membahagiakan isteri sbb seorang lelaki yg baik adalah yg pandai jaga hati dan menjaga isterinya dgn baik..

mama juga berharap yg isteri jgn terbawa dgn emosi..bkn semua suami yg tak tolong tu tak salah kita.. tak endahkan kita..lelaki pun komplikated..nnt mama kupas isu tu lenkali

Seorang isteri juga. kena byk bersabar..tarik nafas .berwudhuk.. beristighfar byk2..nasib kita tak sama...suami kita pun tak sama..
Redha dan mengadulah pada Allah..

para suami..jadilah imam yg baik kpd seluruh ahli keluarga..bimbinglah, didiklah anak2 dan isteri..

Jom kita sama2 tarbiahkan diri kita.. agar jd hamba Allah yg lebih baik..jika semua memainkn peranan mengikut kehendak Allah..insha Allah bahagia hingga ke syurga..amin..

Segala yg baik itu dtg dari Allah..yg buruk itu dr kelemahan mama sendiri.. 

0 comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MaMa's BloG HisToRy

PAPAnMAMAs' CHECKPOINT

Daisypath Anniversary tickers

Iklan