CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

IM SUPER SYSTEM...tlg click ekkkk....

JantungKU BerDEGUP...if you pun sama...CLICK kat BANNER...

MaMa's CliCks..Love U All....

Tips buat SURPRISE!!!

Sunday, February 16, 2014

Jam Biologi Tubuh Manusia

Pagi tadi baca satu lagi kisah artis yg susah nak bangun pagi..katanya dia cukup liat nak bangun pagi.. ermmm..sebenarnya masalah mcmni bukan terjadi kat golongan artis aje...
Cuma al-maklumlah artis public figure..so orang nmpk je apa yg dia buat..apatah lagi kes lambat bgn pagi sehingga menyusahkan orang lain...Kalau kita selalu aje lambat..seingga ganggu tugas pun..of coz la boss kita marah...cuma disebabkan kita ni nobody..wartawan tak kejar berita kita..ahhhh lantak kau lah...

Mama pun bukan suka sangat bagn pagi... mama rasa ramai yg macam tu.. tapi perlu bgn pagi..malah WAJIB...kerana SUBUH.. walaupun bgn pagi tu sesuatu yg tak syok... tp perlu juga kerana ada perkara yg wajib yg perlu dilakukan...Kalau zaman anak dara dulu.time cuti,...lps aje Subuh..ermmm tido balik... HEAVEN la konon... arwah mek selalu bising.. rezeki payah nak masuk kalau asyik tidur pagi...

Bila dah kahwin..dan lagi bila dah ada anak.. mmg pagi2 lagi dah bgn.. tp yg syoknya bangun utk Subuh..tp dah tak boleh tidur dah..walaupun hari cuti... kerana rasa rugi.. kalau tidur sah2 bgn pukul 9 atau 10 pg... byk dah kerja rumah yg dah boleh dibereskan time tu...

Nak bercerita pasal bangun pagi.. mama jarang kunci jam.. mama akan terjaga dgn sendirinya bila masuk waktu Subuh.. tapi kalau time first time terjaga tu..mama masih nak peram..ermmmm kesiangan la jawabnya...so bila sedar aje..kena terus bangkit...

Kenapa boleh terjaga tanpa perlu guna jam loceng??? ini petua yg mama pegang dr arwah mek... mek cakap dalam diri kita ni ada jam automatik...jika kita fikir nak bgn pukul berapa..kita yakin.. Insya-Allah kita akan terjaga.. jadi sebelum tidur tu sematkan dlm hati dan fikiran yg kita nak bgn Subuh.. Insya-Allah malaikat akan tolong kejutkan..tapiiii kena bgn terus...jgn pula bila dah sedar masih rasa nak rasa..eh kejap lagi la...lambat lagi la..sbbnya kalau berlarutan.. kita takkan dikejutkan lagi..sistem jam kita akan terganggu...

Wah... mek walaupun hanya bersekolah setakat darjah dua sekolah Melayu..mampu bagi statement mcm tu...dan bila dah besar ni..sememangnya apa yg mek ckp ada benarnya..dlm diri kita ada jam biologi...

Tubuh kita akan memprogram jam biologi kita mengikut kebiasaan kita... perasan tak kita akan merasa mengantuk dalam waktu yg lebih kurang sama saja setiap hari... seandainya kita tidak terus tidur..kita akan punya sedikit masalah utk lelapkan mata...

Mama ingat lagi time belajar dekat universiti dulu.. mama akan selalu tidur lewat dan bgn lewat.. jadi pada minggu pertama semester baru bermula, mama akan ada kesukaran utk tidur awal dan bgn awal utk ke kelas..ini kerana tubuh memerlukan masa utk memprogramkan semula aktiviti...
Korang pernah tak alaminya????? mesti pernah kan...

Jadi manfaatkan kurnia Allah... Allah dah hasilkan satu tindakbalas yg cukup indah dlm diri kita.. bagi mama cukup memalukan untuk seorang muslim memberitahu seluruh Malaya yg dia cukup liat bgn pagi...Bukan nak tuduh dia tak solat Subuh...tp statement dia tu menampakkan kelemahan Islam.. usahakanlah utk bgn pagi... Ingat nak solat Subuh...Insya-Allah mesti boleh bgn... Sesungguhnya orang kafir cukup takut andai orang Islam bgn pagi dan solat Subuh berjemaah kerana itu menunjukkan kekuatan iman orang Islam....

Bagi mama elakkan bangun pagi2 kerana nak pergi kerja menjadi matlamat utama... kerja satu ibadah tp Solat lebih wajib...kerana bimbang kalau kita terlalu mengagungkan kerja dan bimbang lewat ke tempat kerja yg menjadi penyebab bgn pagi, pada hari cuti kita akan bgn lewat pula...

Mama sekadar nak berkongsi..maaf kalau ada yg ingat mama nak menyombong ke apa... mama manusia biasa..ada masa terlalai... dan disaat itu mama mengharap ada tangan yg akan menghulurkan bantuan...
Sama-samalah kita berubah ke arah kebaikan..semoga niat suci kita akan diberkati Allah...

0 comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MaMa's BloG HisToRy

PAPAnMAMAs' CHECKPOINT

Daisypath Anniversary tickers

Iklan