CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

IM SUPER SYSTEM...tlg click ekkkk....

JantungKU BerDEGUP...if you pun sama...CLICK kat BANNER...

MaMa's CliCks..Love U All....

Tips buat SURPRISE!!!

Monday, February 4, 2013

KHASIAT HALBA buat ibu mengandung

Assalamualaikum....apa khabar kwn2 semua....mama akhirnya dapat bersiaran selepas lama tak dtg menjengah wilayah maya mama ni...mama sibuk sikit...sibuk siapkan kerja pemfailan....(sepatutnya dah lama kena buat, tp mama asyik tangguh..hehehe..shhhhh)
Akhirnya siap jugak..baru aje lepas jumpa boss..lega...pening dan stress terbang begitu sahaja....

Hari ni mama pergi ke klinik...regular antenatal checking.. Alhamdulillah semua ok....
ermm mengikut perkiraan SISTER kat klinik tu..mama dah 34 minggu..kiranya 8 bula 2 minggu....ohhhh tak lama dah..dup..dap..dup..dap..di dalam dada......(moga semuanya dilindungi Allah swt)

So, nmpknya mama dah kena mulakan rutin mama setiap kali kehamilan mencecah 8 bulan iaitu merebus HALBA... of coz korang tau kan..apa itu halba....

Halba

Mengikut Wikipedia..Halba ialah tumbuhan yang tergolong dalam keluarga FABACEAE. Ditanam di seluruh dunia sebagai tanaman separa gersang. Ia digunakan sebagai kedua-duanya herba (daunnya) dan rempah (bijinya)... Kalau tanya mama ...mama tak pernah tgk daun atau pokok halba..yg mama selalu tgk ialah bijinya aje... halba selalunya kita letak dlm nasi dagang dan kuih-muih...

Ini gambar pokok halba..ambil dr khazanahalamkita
Sebenarnya halba banyak khasiatnya....dan mama ada SATU petua nak dikongsi dgn semua ibu2...yg sedang hamil dan bakal hamil....

Petua ni kakak mama yg kasi tau... bagus utk diamalkan ketika kandungan dalam 8 bulan...sehinggalah melahirkan..
Senang aje...korang ambillah beberapa sudu kecil halba..rebuskan...kemudian air rebusan itu diminum..korang boleh simpan la air rebusan itu byk2 sikit..letak dlm peti ke....dipercayai dgn meminum air rebusan halba...potensi utk darah wiladah (darah ketika melahirkan) dan nifas (darah selepas melahirkan) kita akan kurang berbau...  iyalah kan..bila melahirkan byk berlaku tumpahan darah... jadi utk menjadikan kita lebih selesa dan org yg menjaga kita pun selesa...moleklah diamalkan petua ini...

Mula2 minum..memang rasa halba tu kuat sgt..biasalah kan bau rempah..tp bersabar ek....lepas dua tiga kali minum mesti kita akan jadi biasa.....

Mama pernah mencuba utk kelahiran dulu...Alhamdulillah..takde la berbau sgt...sebab kalau darah terlalu berbau..kita rasa malu, dan paling penting kita akan jd tak selesa...proses berpantang adalah utk release so...kenalah jaga betul2 dr sudut kebersihan...

Paling penting jaga pemakanan..lebih2 lagi bila dah nak deliver...sebab itu pun boleh mempengaruhi bau darah kita...(itu kata org tua2 la....kata doktor mama tak tau).....

Selamat mencuba....jom berusaha bersama....

1 comments :

cik chinta said...

Klo ad ap2 petua, share lg ye. Sehari minum bp kli? Bp byk nk minum?

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MaMa's BloG HisToRy

PAPAnMAMAs' CHECKPOINT

Daisypath Anniversary tickers

Iklan