CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

IM SUPER SYSTEM...tlg click ekkkk....

JantungKU BerDEGUP...if you pun sama...CLICK kat BANNER...

MaMa's CliCks..Love U All....

Tips buat SURPRISE!!!

Wednesday, February 27, 2013

Root Canal Treatment Episod 2

Salam semua.. 
Rindunya nak menulis kat sini..tp terpaksa dilupakan sekejap kerana sakit gigi... argghhhh...
Dek kerana tak tahan dgn kesakitan yg luar biasa... mama pun ambil keputusan nak pergi lagi ke klinik yg buat RCT untuk mama tu..tp sebelum pergi ke sana mama pergi dulu ke klinik kesihatan daerah utk regular checking antenatal ni..semalam mama kena jumpa doktor pakar sebab doktor yg biasa mama jumpa tu kata, baby mama agak kecik...
Dalam keadaan muka mama yg membengkak, bibir yg kering dan menggelupas, dan tidak ketinggalan kesakitan yg amat sgt...mama pun pergi la..tunggu hampir 2 jam lebih... ya Allah lamanya....kepala ni dah berdenyut2..nasib baik papa ada teman...
Masuk dlm bilik pakar, dia cakap yg dia tak boleh scan baby sebab mesin scan tu macam tak jelas..alahai... pulak...dia suruh mama ke klinik tempat dia bertugas keesokan hari (HARI NI la).. dugaan sungguh...
Bila mama cakap pasal sakit gigi..dia suruh mama refer doktor gigi dekat klinik tu jugak..
So, selepas aje jumpa dia..mama pun segera ke klinik rawatan gigi...
Doktor tu terkejut bila lihat mama...nurse dan doktor kat situ seolah memahami kesakitan mama..tetapi doktor Ahmed Faisal tak boleh nak buat apa2 sebab mama masih terikat dgn rawatan klinik swasta.. dia cuma boleh bagi ubat antibiotik pada mama.. antibiotik yg dibenarkan utk perempuan mengandung...dan dia juga bagi MC pada mama...
Dlm keadaan ujan yg lebat mencurah..begitu jugalah perasaan mama ketika itu... mama tekad mama kena ke klinik Dr Azman..mama kena tahu kenapa walaupun dah tebuk balik gigi tu...darah nak nanah yg terkumpul belum keluar...papa kata maybe lubang belum ada..ermmm ada logiknya jugak..
Lepas ambil Uyeeh kat school..kami balik dulu..mama makan ubat dan tidur..sebab mama dah keletihan yg teramat sgt.. makan pun tak boleh sgt..walaupun mama tak kunyah dekat kawasan yg sakit tp impact pergerakan kunyah tu menyebabkan mama sakit....
Lepas bgn dr tidur..mama baru dah pukul 3.30 ptg..mama baru nak solat Zohor..sbb td mama mmg tak memang tak boleh nak menunduk rukuk dan sujud langsung...
Lepas solat terus pergi.... dlm keadaan hujan... gerakan wiper kereta pun seolah2 menghukum mama..
Sampai aje kat klinik... Alhamdulillah klinik tak ada pun pesakit jd mama tak perlu menunggu lama..
Masuk aje... mama segera cakap yg mama tak boleh nak keluarkan darah dan nanah dr bengkak... bila doktor tgk..dia ckp saluran tu agak terhalang.. ooooh patut la..betul ckp papa...
hari tu doktor dpt keluarkan sikit sbb dia guna alat yg kecil mcm jarum...
doktor pun tebuk lagi gigi mama.. nak kasi lubang membesar... dan time tu jugakmama dpt rasa ada satu aliran menerpa keluar dr lubang tu..Yessss..nanah tu dah keluar... doktor pun segera menekan tempat bengkak tu utk make sure..nanah tu betul2 keluar... dah time tu hanya ALLAH yg tahu kesakitan mama... mama cuba menahan jeritan sebab mama tau doktor terpaksa tekan...utk keuarkan nanah yg agak beku dekat permukaan.. time tu hanya kaki mama aje yg meronta2.... air mata keluar tanpa dipaksa... kepala mama berpusing2..tp mama relakan dokor menekan bengkak mama lebih kuat...biar aje..lebih baik doktor terus tekan...dr dibiarkan begitu...
Beberapa minit kemudian..mama dibenarkan bangun..bengkak masih ada..tp mama la pulak yg kena meneruskan proses menekan bengkak tu sendiri nanti..
Langkah mama terhuyung-hayang..bila keluar aje dr bilik doktor, mama tgk papa duduk di luar klinik...tak tahan katanya tgk mama sakit..
Mama segera ke kereta dan minta papa jgn terus drive sebab mama rasa sgt sakit kesan pengeluaran nanah td.. ada la dlm 10 minit kami berlabuh dlm kereta... dgn hujan yg makin menggalak di luar...
Bila dan ok..barulah kami bergerak...
Tapi nak dijadikan cerita sempat singgah di MYDIN MALL Kubang Kerian..sbb nak beli puting susu budak dua org tu...ermm dlm keadaan bengkak dan masih sakit mama mentup mulut mamadg tisu... tp biasalah kan..mama rasa seolah2 semua org yg mama jumpa kat Mydin tu memandang mama pelik.. adakah itu kebenaran atau perasaan mama sahaja??? mungkin dia pelik kot sbb mama dok asyik tutup mulut je...
Alhamdulillah...mama semakin ok...

Dan hari ni.. bengkak mama dah menyusut byk.. mama pun dah boleh nak melayan kerenah anak2... dah boleh mkn..dah rasa semakin sihat...cuma petang ni mama kena ke klinik kesihatan Ketereh utk jumpa doktor pakar... harap mama dan baby dlm kondisi yg baik...

Kesakitan mengajar kita utk lebih bersyukur dan mendekati Allah... semasa mama sakit..mama berdoa byk2 pada Allah..sekiranya kesakitan yg diberikan ini adalah ujian tanda Allah kasih dan balasan dr kelalaian mama selama ini ...mama redha..semoga bebanan di akhirat mama akan dikurangkan... berprasangka baik kepada setiap dugaan Allah dapat menenangkan kita..Wassalam..

0 comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MaMa's BloG HisToRy

PAPAnMAMAs' CHECKPOINT

Daisypath Anniversary tickers

Iklan