CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

IM SUPER SYSTEM...tlg click ekkkk....

JantungKU BerDEGUP...if you pun sama...CLICK kat BANNER...

MaMa's CliCks..Love U All....

Tips buat SURPRISE!!!

Tuesday, September 25, 2012

Pengat Pisang....

Hari ni kawan ofis mama bawa pisang nangka ke ofis... ermmmm sedap tu kalau buat pengat pisang....Tapi mama tak pernah buat la pengat pisang....sebelum ni kakak mama je yg selalu buat... mama ni tukang makan je....pengat pisang kalau makan dgn pulut lagi ummmphhh... ni satu lagi masalah..mama pernah masak pulut atas dapur gas... agak lembik dan melekat2 kat periuk... macam was2 la pulak nak masak...

time lunch hour mama balik rumah kejap sebab nak angkat kain... maklumlah kat KB sekarang ni hujan petang2...dan of coz la mama tak sempat nak pulang, kain baju mama lencun la...

Tetiba je perjalanan pulang macam lancar.. mama berhenti kat Pasar Segar... beli santan dan beras pulut...
Sampai je kat umah.. mama terus ke dapur dan memulakan tugas2 memasak Pengat Pisang impian mama...

Mama masak pulut guna rice cooker sbb takut hangit...hehehe...

Alhamdulillah ...akhirnya siap....

Bila siap aje mama terus telefon papa...

"Pa, nak makan pengat pisang tak?"
Papa terus jawab, "Nak, kalau ada pulut lagi best..."
"Ok..petang nanti ek...mama ada masak ni"

So... mama segera pergi masukkan pulut dan pengat ke dalam Tupperware.. nak makan kat ofis dgn kawan2...

Alhamdulillah dioramg gembira dengan Pengat Pisang dan pulut mama....hehehe.....

Misi mama berjaya... aikk macam misi Haziq la pulak...

Ini la Pengat Pisang dan pulut mama...sorry tak lawa...mama tak rasa pun nakamik gambar..hahaha..papa yg amik kan time makan... bangga kot isteri kesayangan buat pengat...lalalalala....


Sesiapa yg tak pernah buat pengat pisang leh nak amik resepi tak seberapa ni...

Bhn2
10 biji Pisang nangka atau apa2 pisang yg sesuai
200 ml Santan kelapa
3 kerek (gelung) Manisan atau gula melaka (kalau guna gula melaka mama tak berapa pasti...agak2 la ye nampak kuah coklat2)
Daun pandan
Secubit garam
Air

* mama tak letak gula sbb dah manis...kalau korang nak lagi manis tambah la gula biasa...tapi kurangkan gula lebih baik kan...

Cara membuatnya
Panaskan santan..kena kacau tau nanti kuah kita jadi tak cantik kalau santan pecah minyak... bila dan mendidih, masukkan manisan atau gula melaka ....kacau hingga sebati...tambahkan air mengikut tahap kepekatan yg diingini..jangan pekat sgt coz bila pengat dah sejuk, dia akan jd pekat lg...tapi kalau cair sgt pun tak sedap... mama letak dlm 2 kali ganda santan tu...
lepas dah sebati agak masak, masukkan pisang... jgn kacau kuat sgt sbb takut pisang jd tak cantik.. masukkan daun pandan... kecilkan api...masukkan garam... kacau sehingga sebati.. renehkan seketika utk memastikan kuah tu mersap ke dlm pisang.....
Sekarang dah siap....

Hidangkan bersama pulut....ermmm sedaaaaap.... papa yg cakap sedap..mama takkkkkk ngaku pun.....hehehe....




1 comments :

Miza Yusof said...

sedapnya pengat pisang :)

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MaMa's BloG HisToRy

PAPAnMAMAs' CHECKPOINT

Daisypath Anniversary tickers

Iklan