CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

IM SUPER SYSTEM...tlg click ekkkk....

JantungKU BerDEGUP...if you pun sama...CLICK kat BANNER...

MaMa's CliCks..Love U All....

Tuesday, April 3, 2012

Lagu "BAWAKU PERGI" diharamkan?????????

Hishhhhhh...mama pernah memberikan komen pasal lagu ni ....oooooo rupa2nya bukan mama sorang...


Credit to : MEDIASEMASA , Qarma Musiq Production


Kenyataan Akhbar Daripada Malique Mengenai Lagu ‘Bawaku Pergi’

Pagi tadi, Zizan menelefon saya, mengatakan surat dah diterima dari kerajaan, lagu BAWAKU PERGI harus dihentikan penyiarannya. Tanpa perbicaraan, tanpa peluang tertuduh untuk membela diri. Tidak adil, saya merasakan bahawa Zizan, Kaka dan saya telah ditindas. Keputusan dilakukan oleh individu, panel (jika wujud) yang tidak adil, cetek dan berkepentingan politik. 
Pada tahun 1998, saya menulis lagu PERGI JAUH untuk isteri saya. Lagu itu berkisarkan kami yang berangan-angan untuk pergi bercuti di tepi pantai Bali . Pada tahun 2012 pula, saya menulis lagu BAWAKU PERGI sebagai susulan kepada lagu PERGI JAUH. Lagu ini berkisar mengenai kehidupan saya yang setelah beberapa tahun berkahwin tapi masih sibuk dengan kerja dan jarang-jarang dapat pulang bersama dengan isteri. Lagu ini dicipta dari point of view si sang isteri untuk suaminya. Sang isteri berangan-angan mahu bercuti ke Tibet/Nepal sebagai tempat berbulan madu. Kerana itulah datangnya ayat, ‘puncak dunia kita duga‘. Setiap orang yang mempunyai asas geografi, akan tahu yang puncak dunia adalah di Himalaya. Di situ jugalah wujudnya haiwan mitos Yeti yang dikatan mendiami tanah tinggi di situ. Mengapa semua ‘pentafsir profesional’ gagal untuk mengulas tentang bait tersebut? Saya selalu mengidam untuk pergi ke Indochina melalui jalan darat, ‘pergi lebih lama, pergi lebih jauh‘. Saya tiada masa untuk meletakkan diri saya dalam fikiran seorang remaja kerana zaman itu telah lama saya tinggalkan. Saya menulis sebagai seorang dewasa dan jika ada pihak kurang matang yang mendengar lagu saya dan bertindak bodoh, itu bukan hal saya. Saya gemar mengembara, dunia ini ada 196 negara, dan sempadan dunia saya tidak berakhir di Siam . Saya mempunyai kebebasan untuk mengembara dan menceritakannya kepada sesiapa sahaja. 
Pada asalnya, lagu BAWAKU PERGI adalah lagu Ella featuring Malique tetapi ditukar kepada Kaka & Zizan atas permintaan Zizan sendiri. Dia menyukai lagu tersebut dan tiada timbul persoalan langsung tentang ‘niat’ lagu tersebut. Jika lagu ini diharamkan, tanpa disoal, tanpa dibicara, saya menuntut keadilan dari KERAJAAN MALAYSIA yang telah menghukum rakyatnya dan menidakkan hak dan kebebasan saya untuk bersuara. Orang yang patut diharamkan adalah orang yang mengusul perkara ini. Memalukan, pakcik. Saya tiada masa untuk berbalah dengan manusia yang negatif, lemah dan sangat senang dibunuh dengan kata-kata. Salahkan diri sendiri, jika dah membesarkan anak selama 20 tahun tapi dengar lagu 4 minit, dia dah lari. Be strong pakcik, bukan semua benda dalam dunia ini berniat untuk mencederakan anda dan keluarga anda. Saya juga ada kehidupan saya sendiri. Its just a song. If you dont like a certain food, you just leave it. You dont go around telling the whole country that they shouldnt taste it too. To whomever it may concern, you can start by being fair if not smart. Don’t let the world laugh at you over another childish issue blown out of proportion. Jangan senang-senang nak haramkan sesuatu dan menutup periuk nasi orang. 

Saya ada soalan terakhir untuk semua. Siapa yang sebenarnya negatif?

Malique
Lyricist and songwriter, BAWAKU PERGI.

Kalau itulah jawapan Malique ..nak buat mcm mn kan....setiap org punya hak bela diri....tp still bagi mama lagu ni tak relevan...biarlah Malique nak ckp mama kuno ke....negatif ke....kerana:

  1. kalau dikira niat Malique menulis adalah ditujukan kpd kehidupan dia dan isterinya...oklah..tp pernahkah Malique terfikir yg setiap kali pendengar mendgr lagu mereka jarang sekali berkhayal tentang kisah penulis lagu...kebanyakan orang akan cuba memasukkan dirinya ke dlm cerita lagu tersebut..so mama rasa lagu yg tak elok liriknya berupaya mempengaruhi pemikiran pendengar w/pun lagu itu hanya berdurasi 4 minit..
  2. Betul la kata Malique..apa sgt dgn lagu 4 minit ni..tak akan la dpt mempengaruhi anak2 lari dari rumah...ermmmm...tapi pernahkah Malique terfikir tentang cetusan idea...kdg2 kita memperolehi ilham dari mendengar sesuatu..tak sampai seminit pun dah boleh menyumbang kpd idea yg besar...so sekiranya Malique memikirkan tanggungjawab sosial, mama rasa Malique tak akan pernah mencipta lirik ini...
Sayangkan....mama suka sgt lirik2 yg dibuat oleh Malique sejak dari dia bersam TOO PHAT lagi...lirik dia penuh mesej..terbaru lagu 'Aku Maafkan Kamu' dendangan Jamal feat Malique...penuh jiwa lagu tu..lirik sampai dan membuatkan kita bersemangat....

Mama harap Malique tak terasa hati dgn pandangan mama...mama memang kurang arif...mama cuma ordinary person yg suka mendgr lagu, muzik dan lirik..mama mengikut penilaian mama...semua org berhak meluahkan....maaf jika tersinggung.....

0 comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MaMa's BloG HisToRy

PAPAnMAMAs' CHECKPOINT

Daisypath Anniversary tickers

Iklan