CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

IM SUPER SYSTEM...tlg click ekkkk....

JantungKU BerDEGUP...if you pun sama...CLICK kat BANNER...

MaMa's CliCks..Love U All....

Tips buat SURPRISE!!!

Thursday, April 12, 2012

Ayahku...tersalah didiagnosis..

Ayah berdepan dgn keaadaan kritikal sejak dua minggu lalu...sejak dari itu juga kerisauan tak pernah luak drpd hati kami adik-beradik. Kakak2 mama yg dok Ipoh, Melaka dan Kuantan balik...
dua minggu lepas ayah dah dimasukkan ke hospital besar...doktor cakap ayah ada sakit di bahagian paru2 ...nama sakit dia COPD...mungkin kerana habuk yg melekat pd paru2 dan kerana ayah merupakan seorang perokok tegar....tapi selepas 2 hr 2 mlm di hospital..ayah dikeluarkan..dari pemerhatian kami tiada byk yg dilakuakn doktor..sekadar membekalkan ayah dgn 'inhaler' dan memasukkan air ke dlm bdn ayah..dan rutin hari2nya hampir 3-4 kali sehari ambil darah dari badan ayah...tp kami tak boleh komen itu..may be itu prosedur biasa w/pun ada keraguan dihati kami...iyalah takkan nak bawa kat makmal 2-3 kali sehari darah ayah..
Mama terfikir..mungkin ayah dijadikan bahan latihan kepada pelatih2 jururawat utk test ambil darah...kalaulah mcm tu..mmg tak patut sbb ayah kelihatan terlalu lemah..
Selepas tu ayah pun dibawa keluar..kami redha bila doktor kata yg ayah sukar diubati..kami terfikir paru2 ayah dah benar2 rosak sampaikan doktor takmampu buat apa..

Tapi yg jelas ayah masih sukar utk bernafas..dan bila ayah mkn..ayah akan rasa sakit..
Kejadian yg lebih menggemparkan terjadi Khamis lepas bilamana ayah hmpr tersungkur ketika duduk..lidah ayah terjelir keluar seumpama sukar bernafas...Kak Nie yg menjaga ayah kat rumah segera menelefon mama...bergegas mama ke rumah ayah dr tempat kerja...
Kakak2 mama bergegas pulang ke kampung...kami memanggil doktor dr klinik swasta ke rumah...terdpt sedikit percanggahan bila mana mama memberitahu tentang sakit ayah..doktor kata simptom COPD tak terlalu nyata pada ayah krn ayah tidak batuk..

Selepas berbincang kami adik beradik..kami tidak mahu lagi terkapai2 tak tau penyakit sebenar ayah..walaupun kebenarannya nnt pahit..kami perlu harungi..kami tak rela tgk ayah sakit lagi dan paling tak rela jika ayah tersalah diberi ubat..

Kakak mama bawa ayah ke KPJ Perdana Specialist Hospital..setelah berjumpa pakar..rupa2nya ayah kekurangan darah. HB ayah dah turun sehingga 5.2..HB normal bagi seorang lelaki ialah 13...dan paling mengejutkan terdapat ULSER di dlm usus ayah....Ya Allah..ini rupanya sakit ayah patutlah ayah sakit bila makan dan bila ayah buang air besar, keluar darah...

Doktor menasihati ayah dimasukkan ke dlm wad...

Ayah lesu selepas proses endoskopik...dimana satu kamera dimasukkan melalui mulut ayah  utk meninjau ke dlm usus ayah..

Di dalam wad, 4 pain darah ditambah...ulser ayah dirawat....


Kakak sulung mama yg sama2 menjaga ayah sepanjang di Perdana Hospital...

Di akhir rawatan ayah....

Alhamdulillah ayah telah keluar wad pada hari Selasa lalu ...ayah tak sakit lagi time makan...cuma ayah cakap sakit pinggang..may be sbb ayah berbaring terlalu lama semasa proses memasukkan darah..
Ayah kena berpantang makanan yg keras dan pedas...

Mama ucapkan terima kasih kepada semua yg mendoakan ayah...semoga ayah sihat kembali...semoga kita semua dirahmati Allah....Terima kasih papa sebab memahami tugas mama sebagai seorang anak..

3 comments :

My Aisy said...

Alhamdulillah...ari tu mak kita pun kene camtu gak...last2 gi Putri Specialist dlm beberapa jam jek dah dapat tau kes mak sebenor...hadoi...

Simplemama said...

Tu ar...tu yg jadi krg yakin dgn General Hosp ni...

SURIA AMANDA said...

Alhamdulillah..semoga ayah cepat sembuh...

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MaMa's BloG HisToRy

PAPAnMAMAs' CHECKPOINT

Daisypath Anniversary tickers

Iklan