CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

IM SUPER SYSTEM...tlg click ekkkk....

JantungKU BerDEGUP...if you pun sama...CLICK kat BANNER...

MaMa's CliCks..Love U All....

Tips buat SURPRISE!!!

Saturday, December 19, 2015

Baikku Diam Saja...

Assalamualaikum....

Terasa nak mengomel hari ni...harap maaf..

First of all..iya memang mama cerewet.. papa cakap mama ni sangat cerewet... tapi mama rasa perkataan tu terlalu negatif....so mama ubah jadi mama ni BUKAN CEREWET tapi PARTICULAR..
apakahhhh???? so harap no objection ok...

Mama ni sempoi tapiiiiiiiiiii....hihi...mama ni jenis yang ada beberapa disiplin yang sentiasa dijaga. Arwah mek (al-fatihah utk my lovely mom) mama dulu suka tegur dalam banyak hal.. time tu mama anggap itu bebelan dan leteran yang sungguh menyedihkan.. (mama ni teruk..tapi mostly anak dara pemalas akan berfikir gitu).. Walau bagaimanapun seiring peningkatan umur, otak mama dah digest yg itu semua BUKAN leteran yang menyedihkan tapi transfer knowledge yang berguna.. Mek ialah mentor mama... dan mama adalah protege yg lambat pick-up (LAMPI).. Menyesal sangat sebab tak guna ajaran sifu dari awal..

To be truth, mama mmg tak mengikut 100% apa yang mek cakap... tapi sebab benda tu selalu diulang dan mama still buat walaupun time dalam keadaan terpaksa... semua yang mek cakap melekat dalam minda dan sanubari...itu yang membentuk sedikit disiplin dalam diri.. tq mek...

Jesteru diri mama ni dah macam terikut arwah..suka tegur dan buat sesuatu ada caranya... may be some people tak suka my style. Dulu mama selalu rasa macam stress bila org mcm tak leh terima cara kita.. dulu mama selalu just direct bagitahu apa yg salah apa yg betul.. tapi harus diingat mama selalunya tegur org yg mama rasa mama mmg nak dia buat benda betul dan tak ulang kesilapan mama...(org yang mama sayang la maksudnya)

Tapi kadang2 niat kita tak sampai ke hati org itu... mama hanya dapat pandangan sinis.. memang susah nak tarbiyyah org..Kenapa ye? Mungkin masih ada terselit rasa "perasan" dalam diri mama.

So... mama ambil inisiatif tarbiyyahkan diri mama dulu.. sebab kita tak mampu nak ubah org... kita hanya boleh ubah diri kita.. rupanya mmg susah utk nasihatkan org tapi dalam masa yang sama kita nak elak hati kita rasa kita lebih baik daripada org yg kita nasihatkan. So mean... Oh jahatnya mama..

Jadi misi mama...cuba sucikan hati... berprasangka baik.... bagi peluang pada org... buat amal ibadat byk2.. positifkan diri... hadir majlis ilmu...didik anak dari kecil (melentur buluh biarlah dari rebungnya) ======> doakan mama...please....

Untuk langkah keselamatan.. mama cuba untuk tidak lagi terburu-buru menegur kesilapan org (mengikut tafsiran mama la)... mama cuba cool.. perhati dulu...baikku diam saja... keep praying...

Kesannya.. mama kelihatan tidak ngam dengan org berkenaan. Mama byk berdiam...sbb mama bimbang apa yg mama cakap disalahtafsirkan.. Sekiranya berdiam adalah yang terbaik.. mama sedia.. Semoga Allah memberikan hidayah kepada mama dan semuanya....






1 comments :

E'in said...

sabar ea mama.. kekadang tanggapan org pun salah kat kite..

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MaMa's BloG HisToRy

PAPAnMAMAs' CHECKPOINT

Daisypath Anniversary tickers

Iklan