CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

IM SUPER SYSTEM...tlg click ekkkk....

JantungKU BerDEGUP...if you pun sama...CLICK kat BANNER...

MaMa's CliCks..Love U All....

Tips buat SURPRISE!!!

Tuesday, February 10, 2015

Pimpin dengan HIKMAH

Assalamualaikum semua..

Pernah tak korang rasa nak marah atau meluat yg teramat sangat sehingga terfikir..

"Ya Allah..kenapa la dia mcm tu..tak kan tak boleh fikir yg benda tu salah?"

ATAU

"Aku tak kan buat macam tu kat dia..terang2 lg benda tu berdosa..kenapa la dia pendek akal?"

ATAU

"Aku tak boleh bersama dia lagi..dia jijik...dia jahat.."


Dikala itu mmg totally dia salah... tanyalah pada siapa pun..mmg dia yg membuat onar...lebih parah onar itu membibitkan dosa..

Nasihat mama ketika masih waras ni... tarik nafas dulu...pejam mata...gambarkan yg baik2 aje.. istighfar... SEBELUM nak melempiaskan segala macam cacian..kutukan..kemarahan...tekanan atau rasa sedih..

Andainya pada pandangan mata hati kita..dia terlalu jahat..dia terlalu lalai..dia terlalu sebal.. JADI..jangan kita jadikan diri kita begitu juga..

Sedarkah kita..dgn sewenangnya melepaskan kemarahan..ketidakpuasan hati.. kita juga melakukan yg sia2 ..sesuatu yg tak baik...sesuatu yg negatif..seperti tanggapan kita terhadap dia..

RENUNGKAN..

NEGATIF  +  NEGATIF  =  NEGATIF

Andainya bagi kita...dia SALAH. Jadi manfaatkan apa saja yg BENAR dalam diri kita utk membetulkan atau merangsang perubahan dirinya ke arah yg POSITIF..

Jesteru..

Dalam hidup berumahtangga..jika kita sedar pasangan kita terpesong drpd syariat Islam..jauh dari norma hidup bermoral.. UBAH DIRI KITA DULU..pancarkan perubahan kita...semoga aura POSITIF meresap ke dalam diri kita dan pasangan kita..

Bersyukurlah kerana Allah memberi kita idea, hidayah dan pengetahuan yg baik sehingga kita mampu membezakan baik buruk...halal dan haram.. dek kerana itu, kita sedar..kita tahu jika pasangan kita berbuat salah...jadi pandu dia dgn HIKMAH bukan terus memberi TOHMAHAN..
Rawat hatinya yg sakit dgn terlebih dahulu merawat hati kita...

Dalam perkahwinan bukan semua yg indah akan terjadi.. bukan sesempurna coretan dalam novel..
Namun kita boleh mencipta mawaddah dgn terus berpegang kpd Al-Quran dan As-sunnah..

Apa guna jika punyai 1000 kebaikan..tetapi tidak dimanfaatkan..

Wassalam...

P/s: sahabat sekalian..tolong ingatkan mama dikala hati ini tidak mampu bertahan...segala yg baik hanya milik Allah..


0 comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MaMa's BloG HisToRy

PAPAnMAMAs' CHECKPOINT

Daisypath Anniversary tickers

Iklan