CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

IM SUPER SYSTEM...tlg click ekkkk....

JantungKU BerDEGUP...if you pun sama...CLICK kat BANNER...

MaMa's CliCks..Love U All....

Tips buat SURPRISE!!!

Sunday, March 18, 2012

'Bawaku Pergi ' berunsur NEGATIF????

Haii.... Korang pernah dengar tak lagu ni...sound nice...sesuai lah dgr rentak remaja masa kini..sebelum apa2 jom layan dulu lagu ni....

 


Yaaaaa...itu lah lagu 'BAWAKU PERGI' dendangan Zizan & Kaka... Sekarang tgh hangat di corong2 radio... Tapi personally mama kurang setujulah dengar lagu ni...melodi best tapi lirik dia boleh buat JIWA KACAU sikit....cuba baca...

bawa aku pergi 
pacu laju-laju 
kita lari dari realiti 
bawa aku pergi 
pacu laju lagi 
malah kita tak perlu kembali
tengah malam nanti 
tolong jangan lupa 
jangan mungkir janji 
aku dah teruja 
sudah cukup lama 
aku tunggu saat ini 
sejak kali terakhir kau hantar pulang 
hidup sungguh sepi 
tolong jangan bilang mama 
tolong jangan bilang papa 
malah jangan bilang teman karibmu 
jangan bilang sesiapa 
oh, buku merah 
jangan lupa bawa 
moga-moga belum tamat tempoh 
kali ini kita pergi lebih lama 
pergi lebih jauh, 
ayuh bawa aku pergi 
pacu laju-laju 
kita lari dari realiti 
bawa aku pergi 
pacu laju lagi 
malah kita tak perlu kembali 
mata dalam kaca, topi berceloreng 
sarung tangan hitam, atas muka ada topeng 
hanya perlu siul, 
tidak tekan loceng hero sudah sampai, 
cepat terjun dari loteng 
kita terus ke sempadan 
aku pacu, engkau bonceng bawa bekal air muka 
cuci aib bopeng lari dari kewajipan, 
tanggungjawab ponteng 
lari dari kenyataan, mula kisah dongeng 
tinggalkan dataran, puncak dunia kita duga 
tinggal kemewahan 
cuba cara hidup purba 
lari-lari baling bola salji depan gua 
sambil cari yeti kita boleh cari (what?) 
tinggalkan dataran, puncak dunia kita duga 
tinggal kemewahan cuba cara hidup purba 
lari-lari baling bola salji depan gua 
tidak jumpa yeti moga-moga jumpa syurga 
bawa aku pergi
pacu laju-laju 
kita lari dari realiti 
bawa aku pergi 
pacu laju lagi 
malah kita tak perlu kembali 
bila kita pergi 
apa kan berlaku 
siapa kan peduli 
siapa ambil tahu 
hidup kita tempuh untuk apa saja 
tidak kira mana kembara 
membawa kita kan bersama 
oh, buku merah jangan lupa bawa 
moga-moga belum tamat tempoh 
kali ini kita pergi lebih lama
pergi lebih jauh, 
ayuh bawa aku pergi 
pacu laju-laju 
kita lari dari realiti 
bawa aku pergi 
pacu laju lagi 
malah kita tak perlu kembali


Pada mama lagu ini cuba untuk terlalu jujur dlm mendefinasikan keinginan remaja...lagu ini seolah menganggap LARI DARI RUMAH sesuatu yang ADVENTURE dan satu cara hidup...dari satu sudut mama cuba berfikiran POSITIF dan menganggap penulis cuba menyelitkan unsur sindiran...tapi sekiranya itu benar..itu merupakan satu langkah yang BAHAYA...kerana secara tersurat lagu ini mempromosikan satu gaya hidup NEGATIF..lari dari rumah dan ikut teman lelaki...ini bukan cara hidup kita...
Mungkin ada yang mengatakan yang mama cepat melatah tp pada mama lagu ini tetap tidak wajar..lagu dan hiburan begitu dekat dgn remaja dan anak2 kita...mereka yg masih belum matang dan tiada pengalaman akan menerima bulat2 dan cuba mengikutnya...

Tidak mustahil tak lama lagi ajakan melakukan MAKSIAT akan semakin berleluasa...

Banyak kali mama dgr dan baca lirik lagu ini..tapi jiwa mama tetap mengatakan lagu ini SALAH....mungkin ilmu seni muzik mama terlalu DANGKAL tapi hati mama tetap juga menolak lagu ni...

Adik2, anak2..kawan2.. pilih lah unsur hiburan kita dgn tepat kerana semakin ramai yg cuba menghanyutkan kita....

Ya Allah tetapkanlah IMAN kami...janganlah ENGKAU pesongkan hati kami.......

0 comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MaMa's BloG HisToRy

PAPAnMAMAs' CHECKPOINT

Daisypath Anniversary tickers

Iklan